13 april 2021
'Er moeten tot 2030 845.000 woningen worden gebouwd om te voldoen aan de groeiende vraag’ koppen de kranten. En op dit moment is er een tekort van 331.000 woningen.’
De nadruk ligt nu vooral op de financiële haalbaarheid van de woningen. Maar in welke woonomgeving gaan we die bouwen? De inpassing van het gebouw in de wijk en de inrichting ervan worden immers steeds belangrijker. Corona heeft de problemen in de stad zichtbaarder gemaakt. De behoefte aan kwalitatief goede buitenruimte, dicht bij de woning, is belangrijker geworden en het risico op eenzaamheid is vergroot. Hoe voorkomen we dat er steeds meer anonieme wijken ontstaan waarin mensen zich buitengesloten voelen? Kunnen we door goed na te denken over onze woningen en de woonomgeving betere voorwaarden creëren voor het geluk van de samenleving?
Het onderzoek
Om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen organiseerde Common Affairs de afgelopen periode, in het kader van ons onderzoek 'Waar kan ik WONEN?', een derde ronde online expert-interviews met corporaties, beleggers, ontwikkelaars, gemeenten en experts uit het sociaal domein.
We spraken met o.a.: Mirthe Biemans (Manager Strategie - Woningstichting Rochdale), Onno Wittebrood (Adjunct-directeur Projectontwikkeling - Wonam), Eelco Siersema (Directeur - Woonstichting de Key), Johan Snel (Stedenbouwkundige en teammanager - AM Concepts), Anjelica Cicilia (Acquisition & Development director - Syntrus Achmea Real Estate and Finance) en Coen-Martijn Hofland (Stadsontwikkelaar - BPD Gebiedsontwikkeling)
Tijdens de sessies zijn we in gesprek gegaan om antwoord te vinden op de vraag hoe je er voor zorgt dat wonen in de stad aantrekkelijk blijft en hebben we gediscussieerd over de omgeving in en rondom het woongebouw. Hoe woon je veilig in de stad? Welke voorzieningen heb je nodig om saamhorigheid te realiseren en eenzaamheid te voorkomen? Hoe woon je gezond in de stad? Kortom, hoe zorg je ervoor dat wonen in de stad aantrekkelijk blijft voor alle doelgroepen?
De interviews met de experts hebben ons een breed beeld gegeven over de manier waarop partijen naar de huidige opgave kijken, hoe belanghebbenden tot nieuwe werkende oplossingen komen en waar het (nog) wringt.
Follow up
De resultaten uit het gehele onderzoek gaan we later delen. Wil je de rest van het onderzoek ook volgen? Volg ons dan via de social media Instagram | Linkedin. Of laat je gegevens achter door een e-mail te sturen naar communicatie@commonaffairs.nl. Je ontvangt dan een bericht zodra er resultaten beschikbaar zijn.