18 mei 2021
‘Waar kan ik wonen?’ was een actueel onderwerp in de campagne voor de recente Tweede Kamer verkiezingen. Op dit moment is er een tekort van 331.000 woningen en moeten er tot 2030 nog 845.000 woningen worden gebouwd om te voldoen aan de groeiende vraag.
Door de stijgende bouwprijzen van de afgelopen jaren zijn woningbouwverenigingen met de huidige bouwprijzen, niet in staat om de sociale voorraad uit te breiden. De door de markt gebouwde woningen voor het middensegment zijn in de Randstad nog maar 40 m2. Met alsmaar stijgende prijzen is het perspectief op betaalbare woningen ver te zoeken.
Common Affairs wil niet afwachten en onderzoekt via het onderzoeksproject ‘Waar kan ik wonen?’ een aantal thema’s.
In onze eerste workshop onderzochten we de invloed van culturele achtergronden in relatie tot woonwensen en het effect op woningplattegronden.
In deze tweede sessie van expert-interviews onderzochten we de betaalbaarheid van woningen; de kosten van het bouwen en het verbeteren van het bouw- en ontwerpproces.
In sessie drie onderzoeken we tijdens expert-interviews de leefbaarheid van wijken. We stellen ons vooral de vraag hoe we een veilige en gezonde leefomgeving kunnen maken.
Het onderzoek
Om antwoorden te krijgen op vraagstukken rondom het thema ‘Een betaalbare woning’, organiseerden wij de afgelopen periode, in het kader van het onderzoek 'Waar kan ik WONEN?', een tweede ronde online expert-interviews met ‘slimme bouwers’ en adviseurs.
Aan deze serie interviews hebben de volgende experts deelgenomen: Jurrian Knijtijzer (Finch Buildings), Martijn Weinreich (Van der Horst Group), Anne Ravenshorst (Block2build), Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs), Albert Arninkhof (TEHA), Ivo Spierts (Nelissen Ingenieursbureau), Arne Balvers (bbn adviseurs), Bas de Haan (Jan Snel), Ad van de Graaf (VORM 6D Wonen).
Tijdens de sessie zijn we in dieper ingegaan over de (on)betaalbaarheid van de huidige woningbouw en hebben we gediscussieerd of verdere industrialisatie een oplossing is. Ligt de toekomst samen in de stad of juist met veel ruimte buiten in het groen? Kortom hoe zorg je voor genoeg betaalbare woningen voor iedereen?
De interviews met de experts hebben ons meer inzicht gegeven hoe we manieren kunnen ontwikkelen om slim en betaalbaar te bouwen. Op binnenstedelijke locaties en onder de huidige randvoorwaarden blijft dat een lastige opgave. In de buitengebieden lijkt dat gemakkelijker realiseerbaar. De politiek is aan zet!
Follow up
De resultaten uit het gehele onderzoek gaan we later delen. Wil je de rest van het onderzoek ook volgen? Volg ons dan via de social media Instagram | Linkedin. Of laat je gegevens achter door een e-mail te sturen naar communicatie@commonaffairs.nl. Je ontvangt dan een bericht zodra er resultaten beschikbaar zijn.