19 maart 2024

Universiteit van Zürich bezoekt Brouwerspoort


Vorige week was de Universiteit van Zürich op excursie in Veenendaal voor ons stedenbouwkundig project Brouwerspoort. Samen met onze opdrachtgevers AM Gebiedsontwikkeling, Ingenious en de Gemeente Veenendaal hebben we het verhaal kunnen delen over dit mooie voorbeeld van publiek-private samenwerking.


Rijke mix aan functies
In de afgelopen 15 jaar is de oostkant van het centrum getransformeerd tot een aantrekkelijke stedelijke omgeving. Het gebied dat eerst de achterkant was van Veenendaal, met vooral parkeerterreinen en loodsen, is nu veranderd in Brouwerspoort, een stedelijk gebied met een rijke mix aan functies.


Beeldbepalende gracht en uniek stadsstrand

Bij de herontwikkeling is ingezet op de realisatie van een gemengd programma. In het gebied vind je nu meer dan 600 nieuwe woningen en een combinatie van winkels, horeca, dienstverlening, kantoren en cultuur. De hoogwaardig ingerichte openbare ruimte met de beeldbepalende gracht en het unieke stadsstrand is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Ook hebben we in Brouwerspoort een aantal historische gebouwen behouden en getransformeerd. Zo is de voormalige wolfabriek van Hollandia nu de Cultuurfabriek is geworden met daarin de Bibliotheek, het Museum, de Kunstuitleen en de Historische Vereniging. De voormalige Pniëlkerk is het nieuwe Downtown waarbij de gesloten achterkant van de oude kerk in stijl is opengewerkt voor de nieuwe entree. De historische ‘Villa van Rijkoompje’ is gered van de sloop en vormt nu de toegangspoort naar dit nieuwe deel van het centrum. Wie omhoog kijkt, kan de originele zolderdeur nog zien zitten.

Eind 2024 wordt het project voltooid met het door Common Affairs ontworpen woongebouw ‘Kasjmir’, dat het nieuwe entreegebouw wordt naar het bestaande winkelcentrum Corridor.