22 september 2020

Follow up #1 Workshop 'Een woning voor iedereen'

De invloed van culturele diversiteit op de woningplattegrond

Vorige week organiseerden we in het kader van ons onderzoek ‘Waar kan ik wonen?’ onze eerste workshop. Ontwerpers van verschillende nationaliteiten met diverse culturele achtergronden kwamen in ‘De Lange Adem’ samen voor Workshop #1 ‘Een woning voor iedereen?’ Het doel van de middag? Het schetsen van een (nieuwe) standaard plattegrond waarin bewoners met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen.


Woongebouw 'De Lange Adem'

Na de koffie zijn we gestart met een rondleiding door het gebouw en een bezichtiging van de woningen. ‘De Lange Adem’ in Amsterdam is een goed voorbeeld van hoe collectief wonen kan werken. In 1988 werd het opleidingsgebouw voor vroedvrouwen omgebouwd tot een woongebouw met groepswoningen en zogenaamde HAT-units voor één- en tweepersoonshuishoudens. De bewoners hebben zelf een architect geselecteerd. Samen zijn zij gaan ontwerpen. De wooneenheden verschillen van indeling naar gelang de behoefte van de bewoners en de samenstelling van het woongezelschap; een inspiratiebron voor onze workshop. 


Culturele diversiteit 

Doormiddel van foto’s van de eigen woning en meegebrachte referentiebeelden gingen we vervolgens in gesprek. Elke deelnemer deelde de professionele kennis en ervaring met het toepassen van de Nederlandse (standaard) woningplattegrond. Daarnaast vertelden ze hun persoonlijke verhalen. Het was fascinerend om te horen hoe ieders verschillende achtergrond van invloed is op het gebruik van de woning en de behoefte aan ruimte(s).

Na de korte individuele presentaties werd de deelnemers gevraagd om vanuit hun eigen achtergrond de ideale woning te ontwerpen. In de uitgebreide slotdiscussie zijn deze ontwerpen besproken en hebben we gezamenlijk criteria bepaald die van belang zijn voor het ontwerp van de ideale woning voor iedereen. De uiteindelijke plattegrond is nog niet getekend, maar we hebben in de workshop wel veel nieuwe ingrediënten hiervoor opgehaald. Hierover lees je later meer in onze bevindingen van dit onderzoek.


De dag is afgesloten met een borrel en eten op het dak van ‘De lange Adem’ met uitzicht over Amsterdam Oost. We zien uit naar de volgende workshop(s) en de resultaten daarvan.

Meepraten?

Ben je geïnteresseerd in de resultaten of wil je een keer meepraten of workshoppen? Laat dit dan even weten door een e-mail te sturen naar: communicatie@commonaffairs.nl. Of bezoek de 'Waar kan ik WONEN?' pagina voor de andere workshopdata en -onderwerpen.