Tilburg

Interieur Stadhuis

In het ontwerp voor het interieur van het stadhuis zijn de intrinsieke kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw van Kraaijvanger versterkt. Waar het bestaande gebouw transparant was, is het nieuwe gebouw nog transparanter. Ook bij de transformatie is gekozen voor een tijdloze moderniteit met het pure en enigszins abstracte beeld van mooie materialen en een hoogwaardige detaillering. Tegelijkertijd heeft het gebouw kleur gekregen. Burger en medewerkers voelen zich thuis. Het is open en uitnodigend. Het straalt dynamiek en beweging uit.


Herontwikkeling van een jong monument

De herontwikkeling van het bestaande stadhuis, in 1972 ontworpen door architect Kraaijvanger, heeft veel losgemaakt in de Tilburgse gemeenschap. Het ontwerp van het gebouw is door DEDRIE architecten in nauw overleg met specialisten op het gebied van jonge monumenten tot stand gekomen. De karakteristieke gevelstructuur van zwarte horizontale natuursteen stroken is daarbij bewaard gebleven. Common Affairs heeft het ontwerp voor het interieur en de inrichting gemaakt.

Bij de herontwikkeling is een groot deel van het casco bewaard gebleven. De constructieve structuur van de hoogbouw (stramienmaten, constructiehoogten, stabiliteit) bleken voor een groot deel ook bepalend voor de gebruiksmogelijkheden van het gebouw. De karakteristieke gewassen grind kolommen zijn in het beeld behouden.  


Het nieuwe werken 

De inrichting van de kantooromgeving is gebaseerd op de principes van ‘Het Nieuwe Werken’. Er is een neutrale, open generieke kantooromgeving gerealiseerd waarin medewerkers een flexibele werkplek hebben. Ontmoeting staat centraal binnen dit kantoorconcept. Elke verdieping heeft een eigen community gebied met karakter. Waar de kantooromgeving neutraal en tijdloos is, is het ontmoetingsgebied juist kleurrijk en dynamisch.


 


Werkcafé

Het werkcafé heeft een prominente positie in de entreehal. Het is de ontmoetingsplek tussen overheid en burgers in dit gebouw. De strakke houten kastenwand, gevuld met typische Tilburgse elementen is hier ordenend en sfeerbepalend. De kunststof stoelen in verschillende kleuren maken de ruimte informeel en laagdrempelig.


 


Raadszaal 

Terwijl grote delen van het gebouw in hun afwerking strak en sober zijn, maakt de houten betimmering de raadszaal tot een voorname maar tegelijkertijd ook aangename en warme ruimte. De vergaderopstelling is steeds opnieuw en ook steeds weer anders te configureren door de gesegmenteerde opbouw van het witte maatwerk meubilair.


Beeldende kunst 

Beeldende kunst had een prominente positie in het oorspronkelijke gebouw. Een deel van de (glas)kunstwerken uit het bestaande gebouw heeft opnieuw een plek gekregen in het ontwerp. Er is een nieuw kunstwerk ontworpen door Fransje Gimbrere - voor het plafond van de raadszaal. Daarnaast worden er, net als in het oorspronkelijke gebouw, kunstwerken gerealiseerd op de kop van elke kantoorverdieping. 

 


BREEAM Excellent 

De gemeente Tilburg heeft een hoge ambitie op gebied van duurzaamheid geformuleerd voor de herontwikkeling van het gebouw en het interieur. De herontwikkeling van het stadhuis is als BREEAM Nieuwbouw Excellent gecertificeerd. In het interieur heeft dit met name geresulteerd in extra maatregelen op gebied van educatie, onderhoud, daglicht, flexibiliteit en het gebruik van materialen.

Projectgegevens

Periode:
2013>2021
Team:
Martijn Hassefras, Mariette Broesterhuizen, Jos van Eldonk, Menno Geenen, Jelena Cop, Nicole Sieben
Opdrachtgever:
Gemeente Tilburg
Werkzaamheden:
ontwerp interieur
Oppervlakte:
17.483 m2
Fotograaf:
Karin Borghouts
Status:
gereed