Heerhugowaard
Het centrum voor kunst en cultuur Cool in Heerhugowaard is de samenvoeging van een theater, een muziekschool, een creativiteitscentrum en een grand café. Het gebouw staat op een prominente plek in het vernieuwde hart van Heerhugowaard, op de kop van de nieuwe boulevard. Aan het andere uiteinde van deze as liggen het nieuwe stadhuis en de bibliotheek. Het theater is in haar hoofdvorm rechthoekig en voegt zich daarmee in het orthogonale stedenbouwkundige ontwerp van het nieuwe stadscentrum.
De opgave was een theatraal en contextueel gebouw te maken, maar nergens in de omgeving waren karakteristieke thema’s te vinden om het gebouw identiteit te geven. De context bestond in de ontwerpfase nog uit een anoniem, naar binnen gekeerd winkelcentrum in grijze betonsteen. Ook de geschiedenis van Heerhugowaard bood weinig inspirerende aanknopingspunten. De context werd uiteindelijk heel letterlijk en associatief gevonden in het wapen van Heerhugowaard en de rodekool die in deze streek wordt verbouwd. Ze boden motieven om het gebouw betekenis te geven.
Het hart van het gebouw – de theaterzaal – is de abstractie van een rodekool. Tussen de ‘bladeren’ van deze kool liggen de trappen naar de zaal. In de buitenkant van het gebouw is het wapen van Heerhugowaard te herkennen: twee reigers aan weerszijden van korenaren. In de gevel is het geabstraheerde grijsgetinte verenpatroon van de reigers zichtbaar, gemaakt van geglazuurde beverstaartpannen. De korenaren worden verbeeld door de gele en groene zuilen bij de hoofdentree in het midden van het gebouw. Deze vertakken zich naar boven toe in sprieten met fonkelende lichtjes aan de uiteinden. De kolomthematiek zet zich binnen voort, waar ze het dak van de foyer dragen.
De grote zaal is een unieke combinatie van twee theatervormen. Door de halfronde tribune in te schuiven en de klankkast te laten zakken is het klassieke theater razendsnel om te bouwen tot een vlakkevloertheater.